Grafikonok
Hol tartunk a válságban? Összehasonlítás más válságok lefutásával

Az ábra a 2008-ban kitört világgazdasági válság magyar, illetve német gazdaságra gyakorolt hatását hasonlítja össze korábbi gazdasági válságok lefutásával. Ennek indikátoraként a GDP negyedéves változását használja a válság kezdetéhez képest, az azóta eltelt negyedévekben.

Az ábrán látható, hogy a 2008-as válság magyar, illetve német GDP-re gyakorolt hatása alulmúlja az 1990-től Magyarországot sújtó transzformációs visszaesést és az 1930-as évek első felében az Egyesült Államokban érzékelhető gazdasági válságot. A hatás nagyságrendileg a Nagy-Britannia GDP-jét az 1930-as években, illetve az 1979-es olajárrobbanás kapcsán visszavető válságokéhoz hasonló.

Az is megfigyelhető, hogy a mostani válságból való kilábalás lassúsága sokkal jobban jellemzi a magyar gazdaságot, mint a magyar gazdaság első számú exportpiacát jelentő német gazdaságot. Egyrészt a magyar válság mélyebb volt, mint a német, másrészt a kilábalás is később kezdődött meg nálunk, mint Németországban. Miközben a visszaesés szinte teljes egészében ugyanolyan gyorsan és mértékben érintette a két gazdaságot, addig a fordulópont után a német gazdaság gyorsabban és erőteljesebben kapott és kap erőre, mint a magyar. 2010 második félévétől kezdve egyre inkább elszakad egymástól a két gazdaságban a válság előtti szintre való visszakapaszkodás üteme. Bár a magyar ipari növekedés motorja továbbra is az ipari export és ezen belül a Németországba irányuló export, mintha az utóbbi évben a magyar cégek nem tudták volna teljes egészében kiaknázni a német fellendülést, a kereslet, és ezen belül az importkereslet növekedését.

Az ábra ötletét a tekintélyes brit gazdaságkutató intézet, a The National Institute of Economic and Social Research (NIESR) honlapja (www.niesr.ac.uk) inspirálta.