Grafikonok
Hol tartunk a válságban? A magyar és a német gazdaság összehasonlítása

Az ábra a 2008-ban kitört világgazdasági válság magyar, illetve német gazdaságra gyakorolt hatását hasonlítja össze egymással. Ennek indikátoraként a GDP negyedéves változását használja a válság kezdetéhez képest, az azóta eltelt negyedévekben.

Az ábrán megfigyelhető, hogy a mostani válságból való kilábalás lassúsága sokkal jobban jellemzi a magyar gazdaságot, mint a magyar gazdaság első számú exportpiacát jelentő német gazdaságot. Egyrészt a magyar válság mélyebb volt, mint a német, másrészt a kilábalás is később kezdődött meg nálunk, mint Németországban. Miközben a visszaesés szinte teljes egészében ugyanolyan gyorsan és mértékben érintette a két gazdaságot, addig a fordulópont után a német gazdaság gyorsabban és erőteljesebben kapott és kap erőre, mint a magyar. 2010 második félévétől kezdve egyre inkább elszakadt egymástól a két gazdaságban a válság előtti szintre való visszakapaszkodás üteme. 2013 második felétől kezdődően a magyar gazdaság egyre jobban kezdte kiaknázni a német fellendülést, ami azt eredményezte, hogy 2017 végére a magyar gazdasági növekedési üteme elérte a német gazdasági növekedés szintjét.

Az ábra ötletét a tekintélyes brit gazdaságkutató intézet, a The National Institute of Economic and Social Research (NIESR) honlapja (www.niesr.ac.uk) inspirálta.